Μια πολύ ενδιαφέρουσα και υψηλού επιπέδου εκδήλωση διοργάνωσε στη Λευκωσία το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής με τίτλο "Πολιτική Συνοχής και εμείς", στις 4 Μαρτίου 2024 στα πλαίσια του προγράμματος «Η Συνοχή είμαστε εμείς» που συγχρηματοδοτείται από την Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ομιλητές ήταν Ανθή Φιλιππίδου, Διευθύντρια Πολιτικής Συνοχής στο Υπουργείο Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Ιωσήφ Ιωσήφ, δημοσιογράφος – αναλυτής και διευθυντής της FMW Financial Media Way, Χαράλαμπος Προύντζος, Νομικός - υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας και Χρίστος Τσίγκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΠΑ και υποψήφιος δήμαρχος Στροβόλου οι οποίοι και παρουσίασαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις για την ως τώρα πορεία και το μέλλον της πολιτικής συνοχής στην Κύπρο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σημειώνοντας τη σημασία ύπαρξης ικανής ομάδας εντός και εκτός του Δήμου για την αποτελεσματική διεκδίκηση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, γιατί, όπως σημείωσε, επιλέγονται πιο εύκολα έργα που προσθέτουν στο έργο που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Η Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, κα. Φιλιππίδου τόνισε ότι η Πολιτική Συνοχής είναι μια εμβληματική πολιτική που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της απασχόλησης και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σημείωσε ότι αποτελεί συμπλήρωμα της εναίας αγοράς και αντιστάθμισμα των όποιων ανισοτήτων δημιουργούνται. Επίσης σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο ότι χώρες με φυσικά γεωγραφικά εμπόδια μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση από την πολιτική συνοχής -όπως ορίζει το άρθρο 173 της Συνθήκης. Η κα. Φιλιππίδου παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που έχει χρηματοδοτήσει η Πολιτική Συνοχής στην Κύπρο αλλά και τους άξονες του προγράμματος «Θάλεια» το οποίο συμπεριλαμβάνει το σύνολο των πόρων που κατανεμήθηκαν στην Κύπρο μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής την περίοδο 2021-2027.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Πετρίδης, τόνισε ότι η Συνοχή είναι το «τσιμέντο» της Ένωσης. Έκανε μια ιστορική αναδρομή ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο της Πολιτικής Συνοχής και τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησε το στόχο της σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο της νομισματικής ενοποίησης. Όπως είπε η κοινωνική Ευρώπη αγωνίζεται να πετύχει την κοινωνική συνοχή και γι αυτό η ελεύθερη αγορά θα πρέπει να συμπληρώνεται με καλούς τεχνοκράτες, καλούς πολιτικούς κ άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
Ο δημοσιογράφος κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο και για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας σε ότι αφορά στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπός.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Προύντζος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικειμενικής αξιολόγησης της επενδυτικής πολιτικής που προκύπτει μέσα από τα προγράμματα πολιτικής συνοχής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν έγινε κάποια αξιολόγηση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν, σε σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι δεν είναι πάντα ευθεία η σχέση πραγματικού οφέλους και απόδοσης και απορρόφησης κονδυλίων.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Τσίγκης, τόνισε τη σημασία του οικονομικού αντίκτυπου στους πολίτες από τα έργα στα οποία γίνονται επενδύσεις με τα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής, δίνοντας κυρίως έμφαση σε θέματα ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων. Σημείωσε ότι δεν αρκεί να βοηθούνται οι περιφέρεις, δηλαδή το κράτος, από τα κονδύλια, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες και ζήτησε τα προγράμματα να γίνουν πιο στοχευμένα για τους Δήμους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Ανδρέας Νεοκλέους, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς του σκοπούς καθώς και το πρόγραμμα "Η Συνοχή είμαστε εμείς".
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παφίτης από τον τηλεοπτικό σταθμό Omega Channel που ήταν και χορηγός επικοινωνίας μαζί με την ιστοσελίδα Nomisma.
Комментарии