Ο καθοριστικός ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την τοπική ανάπτυξη αλλά στη βάση ενός καλά οργανωμένου και κοστολογημένου στρατηγικού σχεδιασμού αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής στην Πάφο στα πλαίσια του προγράμματος «Η Συνοχή είμαστε εμείς» που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Συνοχής, κ. Κυριάκος Κακουρής, ο δήμαρχος Πάφου, κ. Φαίδων Φαίδωνος και ο ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδάκης.
Ο κ. Κακουρής αναφέρθηκε στη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο τονίζοντας ότι «Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 πληρώνοντας ένα μικρό κεφάλαιο γύρω στα €30 εκατ. μέχρι σήμερα, το οποίο έχει πάρει πίσω πολλαπλώς» αφού όπως σημείωσε η Τράπεζα στην Κύπρο έχει χρηματοδοτήσει έργα συνολικής αξίας πέραν των €5 δισ. Αυτά
Ο κ. Κακουρής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην στήριξη των επιχειρήσεων που δίνεται με μορφή χαμηλότοκων δανείων -αλλά υπογράμμισε την απροθυμία των Κυπριακών τραπεζών να συνεργαστούν στο θέμα αυτό με την ΕτΕ -αν και όπως είπε υπάρχει πρόοδος πλέον και στο θέμα αυτό.
Μιλώντας για το μέλλον της πολιτικής Συνοχής ο κ. Κακουρής εξήγησε ότι κάποιες χώρες δε βλέπουν τη Συνοχή με καλό μάτι, ενώ και χώρες που στο παρελθόν έχουν ωφεληθεί σημαντικά φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο η Πολιτική Συνοχής είναι απολύτως απαραίτητη, είπε ο κ. Κακουρής, καθώς -όπως και η έκθεση του καθηγητή Ενρίκο Λέτα τονίζει- δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά χωρίς αυτή.
Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχουν γίνει στην Πάφο μέσα από Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που όπως είπε ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 16 αναμένεται να λάβει η πόλη στη νέα χρηματοδοτική περίοδο. Παράλληλα, ανέφερε ότι «παίρνουμε υδρομετρητές και από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι «η Πάφος είναι η πρώτη πόλη που είναι σχεδόν ολοκληρωμένη με 30.000 υδρομετρητές».
Τέλος ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διατήρηση της Πολιτικής Συνοχής και στη συνεχή προσπάθεια που γίνεται για τη συνέχιση και την αύξηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και στη νέα χρηματοδοτική περίοδο. Αυτή είναι και μια απάντηση γιατί πρέπει να συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές -τόνισε ο κ. Παπαδάκης, που επισήμανε ότι το πρόσημο της συμμετοχής στην ΕΕ για τους Κύπριους πολίτες είναι πολύ θετικό καθώς η Κύπρος αποτελεί πρότυπο απορρόφησης κονδυλίων που οδήγησαν σε ουσιαστικά έργα υποδομών.
Τη συζήτηση προλόγισε ο Ανδρέας Νεοκλέους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πανίκος Χατζηχαμπής, ενώ συντόνισε ο Κώστας Ιακώβου, πρώην διευθυντής διαρθρωτικών προγραμμάτων για την Κύπρο.
Comments